4 alternatieven voor straf | Praktijk Mobiel

Hoe voedt je een kleuter of peuter op zonder straffen?

Ontdek 4 alternatieven voor straf

Door je zoon of dochter te straffen krijg jij exact het tegenovergestelde van wat je hoopt te bereiken. Jij wil jouw kind leren dat het iets niet mag doen. Of dat het net iets anders moet doen. Maar de realiteit is dat jouw kind helemaal niets leert van de straf. In het slechtste geval leert jouw kind vooral om bang te zijn van zijn ouders.

50 jaar van wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat straffen niet werkt. Je krijgt niet de positieve gedragsverandering die je wil zien. Op korte termijn zal jouw kind misschien iets rustiger zijn, maar dit komt vanuit angst voor jouw reactie. Op lange termijn duw jij je zoon of dochter zelfs weg en ondermijn je een goeie relatie met je kind wanneer die opgroeit tot puber of volwassene.

Ik haalde het al aan in dit filmpje. Bijna elke ouder probeert om door te dringen tot het bovenbrein (bewustzijn) van hun kinderen. Terwijl je, om die gedragsverandering te bekomen, net op een juiste manier het onderbrein (onderbewustzijn) van jouw kinderen moet prikkelen.

Hoe verander ik wel het gedrag van mijn kleuter of peuter?

Door op het onderbrein van je zoon of dochter te spelen. Als je op het punt staat om jouw zoon of dochter te straffen. Pas dan één van onderstaande technieken toe. Je zal verstelt staan van het resultaat.

1. Laat jouw emotie zakken

Stel, dochterlief trekt keihard aan de haren van haar kleinere broertje. Mama en papa schrikken hard en voelen zich heel boos. Vaak gaan ouders straffen in the heat of the moment. Omdat je eigen onderbrein dit als reflex ingeeft. Daarom is het altijd een heel goed idee om eerst zelf terug rustig te worden. Jouw dochter van je zoontje scheiden en het jongste zoontje te troosten als hij pijn heeft. Door meteen in straf modus te schieten, kan jouw dochter haar verhaal niet doen en is er ook geen ruimte voor zorg voor het slachtoffer. Wat op z'n minst even belangrijk is.

Adem in en uit, en vraag aan je dochtertje wat er gebeurd is. Misschien heeft haar broertje eerst met een autootje naar haar gegooid en heb jij dat niet gezien. Of voelt ze zich jaloers en kan ze haar emoties niet goed uitdrukken.

2. Stel duidelijke grenzen en zeg wat er wel mag

Vaak denken mama en papa dat ze heel duidelijk zijn.

"Je mag niet aan de haren van je broer trekken". Dus ik mag wel slaan naar mijn broertje? Of stampen? Of een blokje gooien?

Een strakker plan is om duidelijk aan te geven wat wel mag. Jij speelt nu even in deze hoek van de living en jouw broer in de andere hoek van de living. Is behoorlijk duidelijk en zorgt er ook voor dat er even geen fysieke confrontaties zijn.

3. Biedt een alternatief

Als je zoontje aarde uit de bloempotten haalt en tegen de muur gooit. Biedt dan een alternatief:

Binnen gooien met aarde mag niet, maar je mag wel met deze rubberen bal gooien. Of je mag buiten met aarde uit de tuin gooien.

4. Maak verbinding

Het voelt heel tegenstrijdig aan. Maar het werkt bij veel kinderen zo goed...

Geef je kind een knuffel, ga op ooghoogte zitten. Vertel zacht waarom je zijn of haar gedrag niet ok vindt en wat je dan wel verwacht.

mock-up-weggever
Extra alternatieven voor straf ontdekken?
Ontdek 4 extra manieren om jouw kleuter of peuter op te voeden zonder te straffen.
In 8 weken merkbaar een beter gevoel als ouder door Liesbeth's gratis opvoedtips!

Ja? Dan kan ik helpen

Liesbeth Desmet met 3 kinderen
Meer dan 10 jaar ervaring als kinderpsycholoog en cognitief gedragstherapeut met honderden kinderen en gezinnen

"Vroeger duurden driftbuien 3 kwartier en meerdere keren per dag. Nu minder dan één per dag. En als er ééntje is, duurt het 5 tot 10 minuutjes."

Delphine De Smet (mama van 2 kinderen)

"We hebben onze dochter terug zien openbloeien"

Catherine Naessens (mama van Ester)

In 2017 werd ik voor het eerst mama. De 2 eerste levensjaren van mijn oudste zoontje waren heel zwaar. Hij had dagelijks heftige woedebuien en werd meerdere keren per nacht wenend wakker. Dat woog na een paar maanden door op mijn man en ik.

Als kinderpsycholoog, pedagoog en cognitief gedragstherapeut heb ik elf jaar universitaire studies achter de rug en wist ik dus best wel wat af van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Door de vermoeidheid viel ik toch vaak terug op straffen, roepen of dreigen.

Ik merkte zelf hoe moeilijk het is om de theorie in de praktijk toe te passen als je door de constante huil- en woedebuien weinig rust vindt.

Ik had het gevoel dat ik tekort schoot als mama. Ik wou heel graag op een andere manier met mijn peuter omgaan!

Daarom ging ik op zoek naar een praktische en gemakkelijk toe te passen methode om ons gezin uit die vicieuze cirkel te halen.

Na jaren van experimenteren en bijsturen kan ik zeggen dat het mij gelukt is. De band die ik nu heb met mijn zoon is onbeschrijfelijk!

In 2019 werd ik voor de tweede keer mama, dus kreeg ik de kans om mijn methode vanaf de geboorte toe te passen.

Mét waanzinnige resultaten, want mijn tweede zoontje kon op tweejarige leeftijd al perfect duidelijk maken wat hij wilde zonder in een kleine vulkaan te veranderen.

De laatste jaren leerde ik honderden ouders hoe ze meer rust in hun gezin kunnen krijgen en meer liefdevolle momenten beleven met hun kinderen."